Ile czasu moczyć w mleku koźlą wątróbkę?
Kwiecień 18
16:14
2017
Wydrukuj
„Witam serdecznie!
Ile czasu należy moczyć w mleku wątróbkę z kozła (jeżeli dobrze zrozumiałem – po zdjęciu błony i pokrojeniu)?”.
Krzysztof Krzemiński, Dębe k. Serocka
Dobrze kolega zrozumiał. Błonę z sarniej wątróbki trzeba koniecznie zdejmować, bo to wspaniale poprawia smak. A i konsystencję po usmażeniu.
Jeśli wątróbka jest świeża i pochodzi z kozła nie starszego niż 3 lata, to wystarczy moczenie przez 15 minut w zimnym (najlepiej o temp. ok. 4°C) mleku (słodkim!). Jeżeli kozioł był stary, to trzeba ją moczyć ok. 1 godziny.
Wojtek Charewicz
Polecamy przepisy na sarnią wątróbkę, które można znaleźć w BŁ nr 4/2013 (do pobrania TUTAJ) oraz w numerze specjalnym BŁ z 2013 r. „W myśliwskiej kuchni Wojtka Charewicza”.