strona główna

Porady kulinarne Wojtka Charewicza

Dlaczego szynka wyszła trójkolorowa?

Dlaczego szynka wyszła trójkolorowa?
Kwiecień 18 15:55 2017 Wydrukuj

„Witam,
 
szynki w solance były 13 dni. Wędziłem 3 dni po parę godzin – 2 dni zimnym, 1 dzień zimnym i 1 godz. gorącym dymem. Po 2 dniach miały złoty kolor. W trzecim dniu użyłem drewna z korą i zrobiły się brązowe.
 
Po 2 dniach dojrzewania degustacja małej szynki – rewelacja. Wczoraj okazało się, że szynka większa – ok. 1,3 kg (przed włożeniem do solanki) – wyszła twardawa, mięsko w trzech kolorach: z wierzchu ciemnawe, później czerwone, a w środku różowe. Coś musiałem źle zrobić. Ale co?”.
 
Benhoss

 



Wędzenie szynek zimnym dymem polega na ich wędzeniu minimum przez 7 dni. A duże szynki (z kością) dawniej przyrządzano tą metodą nawet 21 dni. Do wnętrza większej szynki po prostu nie doszła temperatura. Stąd te nieswoiste przebarwienia. W szynce delikatnie wędzonej dopuszczalne są dwa kolory: ciemniejszy, brązowawy w zewnętrznej części i lekko różowy bądź czerwony wewnątrz.
 
Wojtek Charewicz
 
A jeśli chcecie przyrządzić wędzoną szynkę z dzika wedle przepisu Wojtka Charewicza, to opis znajdziecie w numerze specjalnym z 2014 r. „W myśliwskiej kuchni Wojtka Charewicza – cz. 2”.

dodaj komentarz

0 komentarzy

Napisz komentarz

Uwaga! Aby dodać komentarz, musisz posiadać konto w serwisie braclowiecka.pl oraz być zalogowanym.