Czy herbatka przyprawowa nadaje się do wędzonek?
Kwiecień 18
16:16
2017
Wydrukuj
„Dobry wieczór, Panie Wojciechu,
czy Pana »herbatką« do pieczenia szynki dzika z kością mogę szprycować mięsa do wędzenia, takie jak: szynki, boczki i schab? Normalnie mięso do wędzenia pekluję w solance od 7 do 10 dni. Potem sznurkuję, obsuszam i do wędzarni. Do wędzenia używam suchego drewna dębowego bez kory, z dodatkiem trocin w celu uzyskania dymu. Na koniec gałęzie jałowca. Wędzę w temp. ok. 80°C przez 30 minut, potem 3,5 godz. w 50°C. Parzę w doprawionej wodzie do momentu, gdy mięso ma wewnątrz ok. 65°C. Zdejmuję garnek z ognia i pozostawiam razem z mięsem do wystudzenia. Po takim zabiegu wędliny są soczyste i się nie kruszą. Szprycowanie pozwoliłoby mi skrócić czas peklowania”.
Jacek
Oczywiście, może pan tę herbatkę wg przepisu z BŁ nr 7/2015 [do pobrania TUTAJ] stosować do mięsa przeznaczonego do wędzenia.
Wędzi Pan mięso nieco inaczej niż ja (nie odparzam), ale dróg do dobrego efektu kulinarnego jest wiele. Jeśli mogę coś doradzić, to niech Pan zrezygnuje z używania gałązek jałowca w ostatniej fazie wędzenia. Lepiej dla smaku wzbogacić herbatkę o szyszkojagody jałowca. Gałązek nie należy używać do wędzenia ze względu na dość niebezpieczne związki, którymi palony jałowiec nasyca wędzonkę. A poza tym wszystko super.
Wojtek Charewicz