strona główna

Porady kulinarne Wojtka Charewicza

Gęś po kilku godzinach gotowania ciągle jest twarda

Gęś po kilku godzinach gotowania ciągle jest twarda
Kwiecień 18 16:21 2017 Wydrukuj

„Gotowałem gęś w »mrużącym« rosole – tak, jak Pan zaleca. Po 4 godzinach mięso ciągle jest twarde. Czy to znaczy, że gęś jest stara i nie da się ugotować do miękkości?”.
 
Marcin R.

 



Jeżeli od początku rosół jedynie delikatnie szumiał, a nie bulgotał, to po 4 godzinach, jeśli mięso nadal jest twarde, wystarczy wyłączyć palnik pod garnkiem i pozostawić gęś w powoli stygnącym wywarze, w garnku przykrytym pokrywką. Kiedy rosół przestygnie na tyle, że stanie się letni, mięso będzie miękkie i kruche.
 
Natomiast w przypadku gdy zdarzyły się chwile, że rosół gotował się gwałtownie, gęś należy pogotować jeszcze ok. 2 godzin, a następnie pozostawić w stygnącym wywarze, by zmiękło.
 
Wojtek Charewicz

dodaj komentarz

0 komentarzy

Napisz komentarz

Uwaga! Aby dodać komentarz, musisz posiadać konto w serwisie braclowiecka.pl oraz być zalogowanym.