Gęś po kilku godzinach gotowania ciągle jest twarda
Kwiecień 18
16:21
2017
Wydrukuj
„Gotowałem gęś w »mrużącym« rosole – tak, jak Pan zaleca. Po 4 godzinach mięso ciągle jest twarde. Czy to znaczy, że gęś jest stara i nie da się ugotować do miękkości?”.
Marcin R.
Jeżeli od początku rosół jedynie delikatnie szumiał, a nie bulgotał, to po 4 godzinach, jeśli mięso nadal jest twarde, wystarczy wyłączyć palnik pod garnkiem i pozostawić gęś w powoli stygnącym wywarze, w garnku przykrytym pokrywką. Kiedy rosół przestygnie na tyle, że stanie się letni, mięso będzie miękkie i kruche.
Natomiast w przypadku gdy zdarzyły się chwile, że rosół gotował się gwałtownie, gęś należy pogotować jeszcze ok. 2 godzin, a następnie pozostawić w stygnącym wywarze, by zmiękło.
Wojtek Charewicz