strona główna

Porady kulinarne Wojtka Charewicza

Czy dociskać mięso w solance?

Czy dociskać mięso w solance?
Kwiecień 18 16:08 2017 Wydrukuj

„Małżonka skorzystała z przepisu w BŁ na szynkę z dzika [do znalezienia w numerze specjalnym BŁ z 2013 r. „W myśliwskiej kuchni Wojtka Charewicza” – przyp. red.]. Zamiast soli użyła peklosoli, ale problem powstał przy układaniu szynki. Ułożyła, przycisnęła i zalała solanką. Ja natomiast znalazłem w Pana przepisie, że mięso ma lekko pływać. Jaki to ma wpływ na efekt i co mamy teraz zrobić?”.
 
Waldek Piotrowski

 



Mięso w solance powinno być luźno ułożone. Jeśli ułoży się je ciasno (jest go za dużo lub zostało mocno dociśnięte ciężarkiem), to nie wymarynuje się jak należy. Po prostu solanka nie wniknie w normalnym czasie do wnętrza mięsa z powodu wytworzonego w nim nadciśnienia. Podobnie gdy będzie za mało solanki w stosunku do ilości mięsa.
 
Wojtek Charewicz

dodaj komentarz

0 komentarzy

Napisz komentarz

Uwaga! Aby dodać komentarz, musisz posiadać konto w serwisie braclowiecka.pl oraz być zalogowanym.