strona główna

Porady kulinarne Wojtka Charewicza

Drodzy Czytelnicy!

W tej zakładce znajdziecie porady Wojtka Charewicza, prowadzącego w rubrykę kulinarną „W myśliwskiej kuchni Wojtka Charewicza”. Są to odpowiedzi na najczęstsze pytania, które spływają do niego od czytelników. Przypominamy więc, że można się z nim kontaktować telefonicznie (tel. 602 275 012) lub e-mailowo (wcharewicz@gmail.com). Zapewniamy, że z chęcią rozwiewa wszelkie wątpliwości kulinarne.

Będziemy tutaj zamieszczać ogólne wskazówki dotyczące kuchni. Natomiast jeśli chodzi o przepisy na konkretne potrawy, to znajdziecie je w każdym numerze (Charewicz zadebiutował na naszych łamach w numerze 12/2012), numerach specjalnych z lat 2013, 2014 i 2015 oraz na naszej stronie internetowej (po upływie jednego roku od publikacji bezpłatnie dla zalogowanych użytkowników). 

Mamy nadzieję, że teraz gotowanie nie będzie Wam już sprawiać większego kłopotu.

Zdjęcia wykorzystane do zilustrowania porad – o ile nie wskazano inaczej – są autorstwa Wojciecha Charewicza.

Redakcja

Przepis na białą kiełbasę

„Witam serdecznie Panie Wojtku,   (…) Myśliwym jestem dopiero 5 lat, ale już od bardzo dawna z uwagą śledzę Pana przepisy w BŁ. Rozkochałem w tych smakach niejedno, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Zawodowo pracuję jako kierowca ciężarówki. Jeżdżę po całej Europie, więc na polowania za dużo czasu nie mam, ale zawsze chętnie po powrocie oddaję się gotowaniu dla żony i trójki moich wspaniałych dzieci. Uwielbiają kuchnię myśliwską w moim wykonaniu, ale...

Jak długo można mrozić mięso?

„Witam serdecznie,   (…) Rozmaite źródła internetowe podają rozmaite dane na temat maksymalnej długości mrożenia dziczyzny. Niektóre rozróżniają typ mięsa, inne nie.   Bardzo proszę (…) o wyjaśnienie, jak długo jakie mięso dzikich zwierząt można mrozić. Myślę, że to bardzo praktyczna i przydatna wiedza ze względu na walory nie tylko smakowe, lecz także zdrowotne (…).   Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź!”.   Marta Sekuła...

Czy dociskać mięso w solance?

„Małżonka skorzystała z przepisu w BŁ na szynkę z dzika [do znalezienia w numerze specjalnym BŁ z 2013 r. „W myśliwskiej kuchni Wojtka Charewicza” – przyp. red.]. Zamiast soli użyła peklosoli, ale problem powstał przy układaniu szynki. Ułożyła, przycisnęła i zalała solanką. Ja natomiast znalazłem w Pana przepisie, że mięso ma lekko pływać. Jaki to ma wpływ na efekt i co mamy teraz zrobić?”.   Waldek Piotrowski   Mięso w solance powinno być luźno...

Dlaczego szynka wyszła trójkolorowa?

„Witam,   szynki w solance były 13 dni. Wędziłem 3 dni po parę godzin – 2 dni zimnym, 1 dzień zimnym i 1 godz. gorącym dymem. Po 2 dniach miały złoty kolor. W trzecim dniu użyłem drewna z korą i zrobiły się brązowe.   Po 2 dniach dojrzewania degustacja małej szynki – rewelacja. Wczoraj okazało się, że szynka większa – ok. 1,3 kg (przed włożeniem do solanki) – wyszła twardawa, mięsko w trzech kolorach: z wierzchu ciemnawe, później czerwone, a w środku...

Dlaczego wędzona kiełbasa wychodzi okopcona?

„Szanowny Panie Wojtku,   do napisania tego listu zainspirował mnie Pański fachowy artykuł »Kiełbasa z dzika« w grudniowym numerze BŁ z 2012 r. [do pobrania TUTAJ – przyp. red.]. Wiele zawartych w nim Pańskich rad wykorzystałem w swojej produkcji. Mam tylko pewien niedosyt, gdyż najważniejszy dla mnie problem wędzenia potraktował Pan niejako ulgowo. (…) Interesuje mnie np., jak długo Pan wędzi swoją kiełbasę. Wiem z doświadczenia, że by kiełbasa nam się...