strona główna

Porady kulinarne Wojtka Charewicza

Czy można szybko ugotować serce inne niż sarny?

Czy można szybko ugotować serce inne niż sarny?
Kwiecień 18 16:19 2017 Wydrukuj

„Szanowny Panie,
 
przychodzi taki czas, że trzeba zrobić remanent w zamrażarce. I mnie ten obowiązek nie ominął. Odkryłam tam przechowywane od końca stycznia serce jelenia, o którym całkiem zapomniałam. Nie bardzo wiedziałam, co z nim zrobić. Przypomniałam sobie jednak Pana przepis z BŁ nr 7/2013 na sarnie serce z rosołu [dostępny również w numerze specjalnym BŁ z 2015 r. „W myśliwskiej kuchni Wojtka Charewicza – cz. 3”, a zalogowani użytkownicy mogą go też pobrać za darmo TUTAJ – przyp. red.]. Przepis prosty i już na pierwszy rzut oka odpowiadający mojemu smakowi okazał się taki nie tylko na papierze, lecz także na talerzu!
 
Proszę powiedzieć, czy serce jelenia podobnie jak sarny da się ugotować w 40–45 minut”.
 
Basia K.

 



Tak, o ile będzie gotowane cały czas w jedynie mrugającym rosole. Trzeba tego pilnować od początku do końca. Wystarczy chwila nieuwagi, by wywar zaczął gwałtownie wrzeć, co spowoduje stwardnienie mięsa i konieczność długiego gotowania (do 3 godzin), żeby uzyskać oczekiwaną miękkość.
 
Wojtek Charewicz

dodaj komentarz

0 komentarzy

Napisz komentarz

Uwaga! Aby dodać komentarz, musisz posiadać konto w serwisie braclowiecka.pl oraz być zalogowanym.