strona główna

Porady kulinarne Wojtka Charewicza

Ile czasu moczyć w mleku koźlą wątróbkę?

Ile czasu moczyć w mleku koźlą wątróbkę?
Kwiecień 18 16:14 2017 Wydrukuj

„Witam serdecznie!
 
Ile czasu należy moczyć w mleku wątróbkę z kozła (jeżeli dobrze zrozumiałem – po zdjęciu błony i pokrojeniu)?”.
 
Krzysztof Krzemiński, Dębe k. Serocka

 



Dobrze kolega zrozumiał. Błonę z sarniej wątróbki trzeba koniecznie zdejmować, bo to wspaniale poprawia smak. A i konsystencję po usmażeniu.
 
Jeśli wątróbka jest świeża i pochodzi z kozła nie starszego niż 3 lata, to wystarczy moczenie przez 15 minut w zimnym (najlepiej o temp. ok. 4°C) mleku (słodkim!). Jeżeli kozioł był stary, to trzeba ją moczyć ok. 1 godziny.
 
Wojtek Charewicz

 
Polecamy przepisy na sarnią wątróbkę, które można znaleźć w nr 4/2013 (zalogowani uczestnicy mogą pobrać tekst za darmo TUTAJ) oraz w numerze specjalnym z 2013 r. „W myśliwskiej kuchni Wojtka Charewicza”.

dodaj komentarz

0 komentarzy

Napisz komentarz

Uwaga! Aby dodać komentarz, musisz posiadać konto w serwisie braclowiecka.pl oraz być zalogowanym.