Treści publikowane na tej stronie możesz czytać za darmo dzięki osobom, które kupują „Brać Łowiecką” i w ten sposób wspierają naszą działalność. Dziękujemy czytelnikom papierowego i elektronicznego wydania czasopisma! Jeżeli uważasz zamieszczane tutaj materiały za wartościowe, to zachęcamy do kupowania miesięcznika. Dołącz do grona naszych prenumeratorów!

Ubrania firmy
Z pewnością
Żołądkowa Gorzka jest Wam doskonale znana. Króluje ona bowiem na
naszych stołach już od ponad 60 lat. Jej ziołowo-korzenny aromat
znakomicie dopełnia kompozycję przyrządzanych przez Was na jej bazie
tradycyjnych nalewek. Te przepisy są warte pokazania
i rozpowszechniania.
Dlatego
ogłaszamy konkurs na propozycję ciekawego nowego smaku Żołądkowej
Gorzkiej stworzonego na bazie rodzinnych receptur na nalewki.
Wasze
przepisy ocenią wytrawni eksperci, którzy kunszt przygotowywania
nalewów znają od podstaw. Na autorów najciekawszych pomysłów czekają
nagrody: pięć zestawów upominkowych o wartości ok. 150 zł każdy oraz
pięć wyróżnień.
Oryginalne przepisy należy nadsyłać do końca maja 2013 r.
pocztą lub e-mailem pod adresem redakcji BŁ. Prosimy pamiętać
o dołączeniu imienia i nazwiska oraz adresu i telefonu kontaktowego
autora.
Redakcja
Decyzją komisji konkursowej za najciekawszy spośród nadesłanych uznano przepis Małgorzaty Burczy z Kobylej Kępy. Na dalszych dwóch miejscach znaleźli się kolejno: Dawid Dzięgiel z Grudziądza oraz Marek Kubis z Biskupic.
Zdaniem
Wojciecha Charewicza, przewodniczącego komisji konkursowej, zasadniczym
błędem powielanym w większości otrzymanych przepisów było użycie zbyt
dużych ilości soli oraz czosnku.
Idealną
słoność produktów mięsnych w ostatecznej postaci (kiedy są podawane na
stół) zapewni udział nie więcej niż 2 proc. soli, a...