strona główna

Porady kulinarne Wojtka Charewicza

Dodawanie bułki i jajek do pasztetu

Dodawanie bułki i jajek do pasztetu
Kwiecień 18 16:26 2017 Wydrukuj

„Witam!
 
W numerze specjalnym BŁ z 2013 r. „W myśliwskiej kuchni Wojtka Charewicza” przeczytałem dwa przepisy na pasztet – z sarny i z jelenia. Jako że z kolegą mamy mięso: daniela, sany, dzika i jelenia, to czy lepszym rozwiązaniem będzie przepis na pasztet z jelenia? Czy będzie dobrze listę składników rozszerzyć o bułkę moczoną w mleku? I czy można zmniejszyć liczbę jaj do 1 szt./2 kg mięsa? Cebulę zamierzam zeszklić w woku z dodatkiem jasnego sosu sojowego”.
 
Krzysztof Krzemiński

 



Oczywiście, można dodać bułkę i ograniczyć liczbę jaj. Bywa, że jajek nie dodaję w ogóle [zob. np. przepis na pasztet z jelenia w nr 2/2015 – do pobrania TUTAJ  – oraz w numerze specjalnym z 2015 r. „W myśliwskiej kuchni Wojtka Charewicza – cz. 3”]. Nie zmienia to istoty pasztetu.
 
Natomiast odradzam sos sojowy. Przynajmniej jeśli chodzi o moje upodobania. Gdy sam mam zamiar pogłębić smak, dodaję trochę maggi w płynie.
 
Wojtek Charewicz

dodaj komentarz

0 komentarzy

Napisz komentarz

Uwaga! Aby dodać komentarz, musisz posiadać konto w serwisie braclowiecka.pl oraz być zalogowanym.